Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohled do historie

V Přísece hasičský sbor vznikl v roce 1986, kdy na Jihlavsku existovaly sbory pouze v Jihlavě, Brtnici a v Lukách nad Jihlavou. Díky tomu jeho služeb využívali lidé nejen v Přísece, ale i ve Střížově a Puklicích, kde vlastní hasiče neměli.

Výpis z Hasičské kroniky, kterou sepsal a upravil Titus Krška, starosta České ústřední jednoty hasičské markrabství moravského v roce 1898.

Hasičstvo české oslavujíc 50 leté blahodárné vladaření vznešeného mocnáře, obzvláštního příznivce této lidumilné instituce, za jehož vlády české spolky hasičské vznikly a tak se rozšířily, že jsou nejčetnějšími v národě našem, vzpomíná v památný den 2. prosince 1898, v tento tak vzácný a památný okamžik, vzpomíná bezměrné dobročinnosti milovaného vládce.

Ze všech našich as 926 hasičských sborů čekých na Moravě a ve Slezku není ani desetina, jež by podpory jeho Veličenstva se byla nedovolávala, a nikdo nebyl oslyšán, všem byla štědrá ruka monarchova otevřena.Jeho Veličenstvo uznávajíc činnou lásku a sebeobětování hasičstva ku blahu bližního, dovoliti ráčil, by svépomocné sdružení naše >Inval. has. fond< nésti mohl jméno vznešeného panovníka a odtud zván jest >Císaře Františka Josefa I. invalidní fond hasičský<.

                                                                                                       Jest 2. prosince 1898

 

Zasvěcení nove požární stříkačky roku 1948.

scan10001.jpg